Hur fungerar ett växthus
Ett växthus är en täckt byggnad av vanligtvis glas eller plast som släpper in solens strålar. Luften inne i växthuset värms upp och hindras samtidigt att försvinna ut (hindrar sk. konvektion). Solens strålar värmer upp luften snabbare än den värmeförlust som sker genom väggar och tak. När solen går ner minskar uppvärmningseffekten och temperaturen faller.
I de flesta växthusen finns vädringsmöjlighet via dörrar, takfönster och eventuella ventiler. Det finns självjusterande öppningsbara takfönster som öppnas då temperaturen stiger. På så sätt motverkas för höga temperaturer som riskerar att skada växter inne i växthuset eller som gör det obehagligt att vistas där.
Golvet i ett växthus är (oftast) diffusionsöppet vilket innebär att markens fukt kan avges till den varma luften. Om inte marken kan avge tillräckligt med fukt och inneklimatet är för torrt kan en hink eller tunna fyllas med vatten. Varm luft kan innehålla en större mängd fukt än vad kall luft gör. På kvällar då solen går ner och temperaturen sänks uppstår kondensation. Kallare luft kan inte innehålla samma fuktmängd och därför faller vattendroppar ut i form av kondens. Det sker främst mot kalla ytor. Enkelglas, vilket ofta väggar och tak består av, blir nedkylda av den relativt kallare utomhusluften. Dubbelglas får en bättre isolerings effekt och temperaturen förblir vid en högre temperatur längre tid. Kondensation kommer att ske även här men det blir ett långsammare förlopp och i bästa fall kan ventilationen motverka detta. Dubbelglas är ju ett dyrare alternativ vilket du måste ha med i kalkylen.
Vad används det till
Växthuset finns i flertalet former och funktioner. Mest har det ändå använts till att odla och förkultivera (förodla) växter tidigare på säsongen än vad som kan ske ute i det fria. Frost kan motverkas, dygnstemperaturen kan höjas och samtidigt skyddas växterna. I sin enklaste form används en drivbänk som består av en pallkrage/ram med ett gammalt fönster som skydd. Vanligast är ju en mindre byggnad för hushållsbruk medan affärsdrivande verksamheter har större växthus. Ett växthus är även de odlingar som sker i till exempel Spanska El Ejido, Almeria. Dessa kallas Europas växthus
Använd växthuset rätt
Spanska El Ejido, Almeria är exempel som visar att växthus kan användas på förödande vis då odlingarna ska maximeras. Detta kan få negativa följder. Jorden får inte vila vilket innebär att jorden utarmas och försämras vilket påskyndar ökenspridning. Den plast som används tas inte till 100% omhand utan den sprids och hamnar till slut i haven. Miljömedvetandet har dock ökat och förbättringar sker samt att det finns många pågående förbättringsprojekt, vilket är förhoppningsfullt. (Lästips: https://vertical-farming.net/blog/2018/04/02/reimagining-almerias-agriculture/ )
En viktig aspekt är förhållandet mellan uppvärmning från solen och nedkylning från omgivningen. Många odlare i Sverige har använt växthus för åretruntodling, dvs även vintertid. I dessa fall har uppvärmning krävts. Eftersom väggar och tak sällan har några bra isolervärden krävs det förhållandevis mycket energi i form av uppvärmning. Under denna tid kan inte växthus räknas som självständiga system. Många odlare har också slutat med åretruntodling på grund av stora uppvärmningskostnader.
Övriga tips
- Det finns en gräns där solens energi värmer upp växthuset mer än vad omgivningen kyler ner det. Då inte solen räcker till blir det kallare inne i växthuset än vad som ofta önskas. Om det tillförs värme så fungerar ju snarare ett växthus som ett dåligt isolerat hus, med andra ord inget självständigt system. Även om inte växthuset värms upp kan det ändå vara varmare än omgivande luft. Det kan vara skönt att vistas i det men inte att odla växter. Se till att ni använder det på rätt sätt.
- Vanligast är användning av enkelglas. Det finns flera fördelar med dubbelglas. Uterum som främst används som ett mellanting mellan ute och inne använder med fördel dubbelglas eftersom det blir en bättre isolering. Nackdelen är en ökad kostnad.